10-те най-богати режисьори

Film-Directing

10. Кристофър Нолан – 135 милиона долара

Нолан е популярен най-вече заради филмите си за Батман. Негово по-скорошно дело е “Интестелар”, който придоби широка известност, а оттам и добри приходи. Кристофър Нолан взема участие не само в режисирането, но и в създаването на историите – той пише заедно с брат си Джонатан Нолан.

9. Ридли Скот – 180 милиона долара

Първият филм на Ридли Скот е историческа драма от 1977 година. За “Дуелиста” са необходими 900 000 долара, но лентата не постига желаната слава. За щастие, той привлича погледа на критиците и те го оценяват задоволително добре. Получава признание като “най-добър дебютен филм” в Кан.

8. Лана и Андрю Вачовски – 250 милиона долара

Двамата режисьори станаха известни, след като създадоха един от вечните филми – “Матрицата”. Тяхната слава се характеризира с множество върхове и спадове.

7. Франсис Форд Копола – 250 милиона долара

“Апокалипсис сега” и “Кръстникът” са два филма, които винаги ще бъдат свързвани с Копола. Той е определян като един от най-добрите филмови режисьори на 20 век.

6. Тайлър Пери – 400 милиона долара

Освен режисьор Пери е актьор, продуцент, автор, пише пиеси и песни. Той е известен най-вече с филмите си за Медея – пълна възрастна жена, която създава като образ и сам изиграва.

5. Майкъл Бей – 430 милиона долара

Тойе режисьор на “Пърл Харбър”, “Трансформърс” и много, много други. Филмите му се характеризират с експлозии, нереалистично красиви жени, мутанти, роботи, забавен кадър и спиращи дъха моменти.

4. Питър Джаксън – 450 милиона долара

Той е роден в Нова Зеландция, родината на Толкин, затова не е случайно, че стана известен с адаптацията на “Властелинът на пръстените”, а след това и “Хобитът”.

3. Джеймс Камерън – 700 милиона долара

Два от филмите на Камерън – “Аватар” и “Титаник”, са сред най-гледаните филми като цяло. Негово дело са и продълженията на “Терминатор”.

2. Стивън Спилбърг – 3,6 милиарда долара

Спилбърг е един от двамата милиардери в списъка на най-доходоносните режисьори. Филмографията му включва “Списъкът на Шиндлер”, “Спасяването на редник Райън”, “Близки срещи с третия вид”, “Джурасик Парк” и много други хитове.

1. Джордж Лукас – 5,2 милиарда долара

71-годишният Лукас оглавява класацията на най-богатите режисьори! Състоянието му неминуемо ще продължава да нараства заради излизането на голям екран на новия филм от “Междузвездни войни”.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + twenty =