Как да се отървем от следпразничната депресия?

holiday-depression-696x392

Множество хора изпитват депресия от връщането на работа/училище след коледните и новогодишни празници.

„Има повече от една причина. През 10 дни до 2 седмици почивка имаме навика да прекаляваме в добрия смисъл с всичко – преяждаме, препиваме и не спим достатъчно. Това са предпоставки за следпразничен срив”, обяснява Ангелос Халорис, професор по психиатрия и поведенчески невронауки от Университета Лойола в Илинойс, предаде CNN.

Допълнителният физически стрес се комбинира с резкия контраст между радостта от свободата на времето с приятели и семейство и натоварването от задължения, които имаме през останалото време.

Друга възможна причина за следпразничната депресия е разочарование от протичането на празниците и чувство на изхабена напразно почивка заради нереални очаквания. „Виждаме това в много изследвания. Хората имат високи очаквания за Коледа, като си представят времето със семейството като някой телевизионен сериал. Това никога не е така, дори в най-добрите празници”, разяснява д-р Ранди Хилард, специалист по психиатрия от Университета в Мичиган.

Зимното време подсилва лошото настроение – студено и влажно е, стъмва се по-рано. Ако сте имали възможността да прекарате празниците на топла дестинация, контрастът е голям и депресиращ.

Какво можем да направим, за да се справим с неприятните усещания? На първо място е нужно да се отнасяме с колегите и близките си с разбиране, тъй като почти всички около нас също се чувстват зле, обяснява Хилард. Така се справяме с враждебната изнервена среда. Не бива да се втурваме и да поемаме прекалено работа, предупреждава Халарис. Поставяйте си малки цели, за да постигате по-лесно чувство на удоволетвореност.

Недейте да живеете със спомените от празниците и да се самосъжалявате, че са свършили. Примирете се с това и помнете, че ще има и други. „Себеубеждаването и оптимизмът са важни”, пояснява Халарис.

Възползвайте се от прекъсването на обичайния режим и започнете нови навици на работното място. Независимо дали ще е приятелско отношение към произволен колега или ставане от бюрото на всеки час – всичко помага.

Спомнете си какво най-много сте харесали по време на почивката си и го запазете в ежедневието си. Да носим пижама постоянно или да пием всяка вечер не е допустимо, но можем да се обаждаме по-често на приятели, които иначе почти не виждаме, дори да е за 15-минутно кафе.

Най-ключова е комуникацията. Тъжните хора имат навика да се усамотяват. „Насилвайте се да комуникирате, дори да не ви харесва. Компанията помага за справяне с депресията”, категоричен е Хилард. „Запланувайте вечер с приятели или роднини в следващите седмици. Не става въпрос за напиване и преяждане, защото това ще стартира следпразничния цикъл наново”, предупреждава психиатърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =