Гарваните са умни колкото 7-годишни деца

kindpicture-185910

Гарваните разсъждават на ниво 7-годишно дете, сочат резултатите от ново проучване.

Изследователи подложили на поредица от тестове шест диви гарвана от Нова Каледония. Учените искали да провокират тяхното разбиране за причина и следствие. Задачите, които е трябвало да изпълнят птиците, са вариация на баснята на Езоп. Жадните гарвани пускат камъчета в стомната, за да повишат нивото на водата. Птиците е трябвало да измислят как да хванат плаващото парче дърво, след като са пускали тежки предмети в тръбички, пълни с вода.

Гарваните демонстрирали, че могат да пускат предмети, които потъват, повече, отколкото плаващи предмети; да избират тръбичка с по-високо ниво на водата в сравнение с друга тръба с по-ниско ниво; както и пълна тръба пред празна. Птиците обаче се провалили при две трудни задачи – да разберат ширината на тръбата и да изместят водата в дъговидна тръба.

Разбирането на гарваните за следствието от изместването на обема съответства на същото разбиране при деца, които са на възраст между 5 и 7 години.

“Резултатите са впечатляващи, тъй като подчертават както силните страни, така и ограниченията в разбирането при гарваните”, коментира Сара Джилбърт, ръководител на изследването, проведено в Университета в Окланд, Нова Зеландия.

Източник: ХАШТАГ-BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 3 =