Аеромобилът – колата на бъдещето

aeromobil

Новите, иновативни технологии в автомобилостроенето се променят всеки ден, но с безкрайно нетърпение и любопитство поглеждаме към далечното бъдеще и в частност към работния прототип на Аеромобила. Съществуват множество неуспешни опити в сферата на автомобилостроенето, свързани с идеята за кола, която може да лети, но Аеромобил не е кола – това е самолет, който може да бъде управляван безпроблемно на автомобилните пътища.

Словашката компания „Aeromobil” започва разработването на прототипа още от 1989 година и до днешна дата са създадени четири модела, като последният Аеромобил 3.0 се обуславя с успешен полет. Новата автомобилна технология лети в продължение на 700 км във въздуха и 875 км по шосе с един резервоар. Притежава регулируеми крила с размах 8,32 метра, които спомагат за оптимизиране на ъгъла на летене и се демонтират лесно при шофиране.

Двигателят на модела е Rotax 912, с мощност 100 конски сили и работи с обикновен бензин. За излитане на Аеромобила са необходими само 200 метра писта, а за кацането са нужни едва 50 метра.

Въпреки, че разработката на иновативното творение отнема около 20 години на създателите, а първият полет е осъществен едва през 2013 година, този възхитителен прототип възбужда въображението и предизвиква съзнанието да си помечтае за реализацията на автомобилния шедьовър, който ще покори небето.

Автор: Мая Колева
Източник: Хаштаг-BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + sixteen =