Takers – “поемането” на един обир

“Обирджии” се оказа един изключително популярен в българското пространство филм. Така и не разбрах защо. Филмът е опит да се покаже с малко стил една съвсем прозаична история – група приятели занимаващи се с по-особен вид “бизнес”, а именно професионални кражби и обири, е въвлечена в поредния удар, който трябва да се окаже този на живота им. Сделката е предложена от бившия им съдружник и приятел Призрака / в ролята певецът Ти Ай /, който обаче крие не изглежда много ентусиазиран спрямо колегите си.

С историята толкова. Сега впечатленията. През цялото време не можех да се отърва от две усещания – първото беше, че това не е филм, а просто един дълъг рап клип, навсякъде се мотаеха разни певци, на които определено им е трудно да се въплътят в ролята на … актьори. Е, разбира се, имаше и такива като Мат Дилън, Пол Уолкър и Хейдън Кристенсен, с които този клип… ъъъ… филм, изглеждаше по-нормално. Второто усещание, което те завладява от този филм е, че гледаш рап вариант на “Италианска афера”, където добрите лоши момчета се опитваха по-подобен начин да взиряват разни улични платна, за да гушнат маса милиони. В някои моменти, в които се стрелят и разни такива екшън сцени, изглеждаха супер долнопробно, като че ли филма е правен с джобни пари. За сметка на това пък навсякъде се демонстрира класа – през целия филм всички бяха със скъпи костюми, приличаха на гангстери от 60-те години – шапки, вратовръзки и много, ама много пури, жилищата им също  демонстрираха стандарт на живот. Проблемът е именно в усещането за по-дълъг рап клип, където лошите момчета са богати, пушат пури, карат хубави коли, носят скъпи костюми и си изкарват прехраната с престъпления.

НеЗнам.БГ препоръчва – не отделяйте много време за този филм, не си струва особено. Може да го гледате на ДВД, но само ако сте изгледали всичко друго изглеждащо ви интересно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + seventeen =