Inception – Генезисът на модерното кино

За да представиме кратко и ясно “Генезис”, ще кажеме едно кратко но ясно нещо – “Генезис” се намира на четвърто място в най голямата международна интернет класация за филми imdb.com. Пред него са само шедьоври на филмовото изкуство от далечното минало като “Кръстникът” и “Изкуплението Шоушенк”. За сравнение “Аватар” на Джеймс Камерън, филмът спечелил най-много в световната история на киното, е чак на 128 място.

Режисьорът на “Генезис”, Кристофър Нолън, човек, създал такива потресаващи хитове, като последните два филма за Батман, от който “Черният рицар” се превърна в еталон за това как се прави филм по комикс с гениалното участие на Хийт Леджър, за пореден път показва, че може да се създава и качесвено кино, па макар и ново. Интересно е участието на Леонардо Ди Каприо, който с всеки следващи филм, в който участва, все по-упорито бяга от ролята на сладникавото, блудкаво хлапенце от “Титаник”, и с бързи крачки се запътва към лоното на големите актьори на Холивуд. Много от последните филм на Ди Каприо носят изключителна сериозност и го показват като един наистина силен актьор.

“Генезис” е един модерен филм в цялата си същност. Той разказва историята на ловцецът на мисли Дом Коб, върху чиито плещи лежи сложната идея да ни покаже едно интересно, но не ново послание, като втълпяването на мисли, и кражбата на тайни от съзнанието на човека. Колкото и научно-фантастичен да изглежда, “Генезис” носи много силно изразено послание, а то е, че колкото и да се криеш, не можеш да се скриеш от себе си. Толкова много реалности и истории се сблъскват в “Генезис”, че, ако ти си един съвсем нормален средностатически зрител, и попаднеш в водовтъртежа, в който режисьорът и Ди Каприо и компания те вкарват, ти просто ще останеш без думи, и през целия филм ще се чудиш какво за Бога се случва. Безспорно “Генезис” е един от флимите, който ще те държи напрегнт до последната минута, и ще те кара през цялото му времетраене да си задаваш един въпрос: “Ами ако… ?”.

НеЗнам.БГ препоръчва категорично – изгледайте най-добрия филм на годината!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × three =