9 престъпления, свързани с Фейсбук

1. Жената, която е била арестувана, защото е “сръчкала” някого във Фейсбук

Шанън е нарушила закона, когато е сръчкал човек от списъка си с приятели, нарушавайки ограничителна заповед. Заповедта й забранява да се обажда или свързва по какъвто и да е начин с жалбоподателя. Нарушаването на ограничителна заповед в Тенеси е престъпление от клас А, наказуемо с до 11 месеца и 29 дни в затвор и глоба от 2 500$.

 

2. Мъжът, арестуван заради това, че се преструвал на Марокански принц

В САЩ е модерно да се преструваш на известна личност чрез интернет. Има хиляди фалшиви блогове на знаменитости в интернет пространството. Но явно Мароканското правителство не е наясно с тази тенденция и през 2008г. арестува мъж, който е създал във Фейсбук профил на Марокански принц. Няма информация дали 26-годишният мъж е имал лоши намерения, създавайки фалшивия профил, но явно Мароканското правителство не е останало очаровано.

 

3. Полицаят, наказан заради разпространяването на снимки на малтретирана жена

Марк е публикувал във Фейсбук снимките на Каролин, която е била пребивана и душена. Той е бил наказан с 200 часа обществено полезен труд след като е пледирал за виновен. 48-годишният мъж е загубил и разрешителното си.

 

4. Жената, осъдена за обезглавяване на мишка

Млада жена се отървала от затвор заради случай на животинска жестокост. 23-годишната жена се признала за виновна, че с нож отрязала главата на мишка, правейки видео на случващото се, а по-късно качила клипчето във Фейсбук. На мишката й трябвали цели 40 секунди, за да умре.

 

5. Двете момичета обвинен в хакерство

Две момичета, на 11 и 12 години, са били обвинени в хакерство след като разбили паролата на тяхна съученичка във Фейсбук. Момичетата публикували ясно изразени сексуални снимки и съобщения на профила на съученичката им. Разследването започнало след като родителите на жертвата се обадили в полицията, макар че в началото полицаите не взели случая за сериозен.

 

6. Двойката, която била арестувана, защото яла рядка игуана

Ванеса, 23, и Александър, 24, били заловени след като властите видяли техни снимки във Фейсбук как гуляят със застрашен вид игуана. Двойката е била обвинена в нарушаване на протекцията на даден вид. Осен със затвор те са наказани и с глоба от по 500 $ на човек.

 

7. Тинейджърът, обвинен за търсенето на наемен убиец

Честър го очакват между 11 и 22 години затове, защото се е опитал да намери наемен убиец във Фейсбук, за да убие жена, която го е обвинила в изнасилване. През юли 2010г. 20-годишна жена е обвинила Адам за изнасилване по време на купон. След като видяла “обявата” във Фейсбук за главата й, веднага се обадила на полицията.

 

8. Човекът, арестуван за пращане на покана за приятелство във Фейсбук

Когато имаш ограничителна заповед, трябва да внимаваш, когато си в социалната мрежа. 37-годишният мъж е получил ограничителна заповед след като е тормозил жена си със смс-и и обаждания. Когато се е присъединил към Фейсбук, той е пратил покана на всичките си адресати, които има в и-мейла си. Обикновено това е просто досадно съобщение, но за него това се оказало нарушение на закона. Мъжът трябвало да прекара 10 дни в затвора, но бил освободен на седмия ден, след като адвокатът му обяснил, че той се е бил объркал. Слава богу, че не я е сръчкал!

 

9. Тинейджърът, който бил заловен след коментар във Фейсбук

След като се пошегувал, 16-годишен младеж причинил щети за 247 000 $ поради наводнение. Тинейджърът писал за шегата си във Фейсбук, която довела до публично признание за вина в съда. Престъплението било извършено в Портсмут, където момчето е използвало тоалетна хартия, за да запълни канала на мъжката тоалетна. В резултат той предизвикал огромно наводнение. Момчето се изфукало пред приятелите си и това достигнало до органите на реда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 10 =