8-те най-полезни напитки

statii_otslabvane_green-tea-benefits

Водата е най-полезният източник на течности за организма и нищо не може да я замени. Освен водата обаче има и други напитки, които снабдяват организма с много полезни вещества. Някои от тях са:

Зелен чай

• Полза: смята се, че зеленият чай намалява риска от остеопороза, рак и сърдечно-съдови заболявания. Той съдържа много флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти, защитаващи клетките от вредното въздействие и неутрализиращи свободните радикали. В чая има и флуор, който укрепва костите, и влияе благотворно на зъбите.

Калории: 0

Чай от мента

Полза: помага при стомашни разстройства, облекчава коликите, способства за храносмилането, като улеснява движението на храната през стомашно-чревния тракт. Ментата се слави и с противоспазматично си действие, премахване на болката в мускулите и мускулното напрежение.

Калории: 0

Мляко (с 1% масленост)

Полза: млякото съдържа сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини. Затова се усвоява бавно и човек усеща ситост за по-дълго време. Нивото на захарта в кръвта остава стабилно благодарение на сложните въглехидрати. Калцият в млякото се усвоява добре заради наличието на витамин D. Калцият помага на клетките за изгарянето на мазнините – следователно млякото подпомага нормалното намаляване на теглото.

Калории: 1 чаша (250 мл) – 120.

Соево мляко

Полза: понижава риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания. Хранителните влакна и белтъчини в това мляко, намаляват нивото на “лошия” холестерол и триглицеридите. Но ако напълно изключите краве млякото от менюто си за сметка на соевото, организмът ви няма да си добавя достатъчно калций и витамини А и D. В соята се съдържат фитоестрогени, за които се смята, че са свързани с увеличаването на риска от възникването на рак на гърдата. Ако имате такива случаи в семейството, обсъдете с лекар употребата на соево мляко.

Калории: в 250 мл мляко – 81.

Горещ шоколад или какао

Полза: подобрява настроението и намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания. Какаото съдържа много полезни полифеноли, които защитават клетките от свободните радикали. Приемът на горещ шоколад увеличава производството на хормона серотонин (неговото ниско ниво влияе отрицателно на настроението).

Калории: в 250 мл готов продукт – около 195, в 250 г смес на прах – 115.

Доматен сок без сол

Полза: според проучванията предпазва от много от видовете рак. Продуктите, получени след преработването на пресните домати, съдържат ликопен в голяма концентрация. Той намалява риска от възникването на рак на устната кухина, белите дробове, стомаха, черния дроб, гърдата, шийката на матката, стомаха, правото черво.

Калории: в 250 мл – 43.

Сок от боровинки

Полза: предотвратява заболяванията на венците, помага в борбата с инфекциите – най-вече в половите органи.

Калории: в 250 мл – 140.

Портокалов сок

Полза: смята се, че съдържащият се в портокала витамин С предпазва от редица заболявания. Този сок е източник на фолиева киселина, която е особено необходима за бременните – за предотвратяването на дефекти в развитието на плода.

Калории: в 250 мл – 115.

Източник: ХАШТАГ–BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × three =