7 грешки и решения при диетите

Грешка №1: да пропуснеш закуската. Може да си решил/а, че така ще спестиш малко калории. Може да си бързал/а. Но към 11 часа сутринта вече умираш от глад, защото не си ял/а от 15 часа, и сега се чудиш какви да си вземеш –  баничка, нещо сладко или просто да изчакаш да стане обяд и да си вземеш китайско. Закуската е задължителна! Ако сутрин не хапнеш, после ще искаш да изядеш всичко, което застане пред очите ти. Проучване, обхващащо 5000 човека, които са свалили много килограми, показва, че 78% от тези хора закусват всяка сутрин.

Решение: хапни нещо, но избягвай боклуците. Ще останеш сит/а за по-дълго, ако хапнеш плод, нискомаслено кисело мляко или малко сирене. Енергийно десертче също ще свърши работа, но се увери, че ще ти даде достатъчно енергия. Това означава, че десертчето трябва да съдържа поне три грама фибри, осем грама протеини и по-малко от 250 калории.

Следващият път: закуси, дори и малко. Подготвяй си закуската с няколко дни предварително. Някои от тези храни може да взимаш на училище или в работата и да си ги похапваш между храненията. Храни се на всеки четири часа – точно толкова му трябва на глада, за да се завърне.

Грешка №2: препил/а си. Това е много голяма грешка, когато се опитваш да свалиш килограми, защото тялото не регистрира течните калории. Така че дори и да поемеш 500 калории под формата на алкохолни напитки, тялото ти пак ще копнее за храна. Затова, ако прекалиш с алкохола, ще трябва да се пребориш с калориите както от питиетата, така и с тези от храната, която си погълнал/а.

Решение: прави упражнения. Разходи се малко или покарай колело. Освен че ще изгориш калории, мозъкът ти ще се пречисти от мислите за вина и самосъжаление.

Следващият път: никога недей да пиеш на празен стомах. Ако си на купон, вземи една шепа ядки (хем засищат, хем са полезни) преди да се втурнеш към алкохола. Освен това се увери, че приемаш достатъчно вода между алкохолните напитки.

Грешка №3: изял/а си огромна порция бърза закуска. Ако веднъж се случи не е проблем, въпросът е да не се превръща в навик, защото тогава килограмите започват да се трупат. Проучванията показват, че хората, които се хранят с такива храни два пъти седмично, качват много повече килограми от хората, които си доставят това удоволствие само веднъж седмично. Освен това за хората, които ядели два пъти седмично бързи храни, имало и други здравословни последици като диабет.

Решение: наслади се на глезотията. Стават подхлъзвания. За някои от нас те се изразяват в бързата храна, за други в сладкишите. Номерът е да му се надладиш докрай. Хапвай бавно всяка хапка, защото утре няма да има пак.

Следващият път: поръчай нискокалорично. Ако все пак решиш да си вземеш нещо от рода на KFC или McDonalds, поръчай си нещо малко и пропусни пържените картофки, майонезата и газираната напитка. Това доста ще намали калориите. Освен това недей да пропускаш следващото ядене, за да компенсираш, защото единственото, което ще се случи, е да огладнееш толкова много, че да ти се прииска да изядеш боята от стените!

Грешка №4: не успяваш да проследиш какво си ял/а. Това е разбираемо, но по-добре полагай повече усилия, за да успееш да проследиш какво слагаш в устата си. Понякога не си даваме сметка колко много излишна храна приемаме, а това обезателно рефлектира върху теглото ни.

Решение: вземи си малък бележник. Ако си записваш всичко, което ядеш, ще се учудиш колко килограми може да свалиш. Ако смяташ, че писането на ръка вече е демоде, може да си записваш на електронен носител – телефон, лаптоп, таблет…

Следващият път: измервай всичко. Повечето от нас имат проблем с измерването “на око” на различните порции. Затова през следващите няколко дни измервай всичко. Много скоро ще се научиш колко точно е една лъжица, например.

Грешка №5: ядеш много нискомаслени храни. И не сваляш килограми, нали? За това си има причина. Проучванията показват, че ако кажеш на някого, че дадена храна е нискомаслена, той ще изяде повече от нея.

Решение: чети внимателно етикетите. Отпред на опаковката може да има всякакви съблазнителни надписи, но истинските факти се намират в съдържанието.

Следващият път: изяж си зеленчуците. Зеленчуците имат по-малко калории, а и засищат повече. Затова ако изядеш една салата предварително, ще хапнеш по-малко от основното.

Грешка №6: не си тренирал/а цяла седмица. Разбираме, че е трудно да наваксаш, когато си изпуснал/а една седмица тренировка. Но едната седмица може да се превърне в няколко седмици, а те – в месеци. Затова е важно да започнеш още сега. Добрата новина е, че фитнесът бързо наваксва изпуснатите упражнения.

Решение: излез и се разходи за десетина минути и си кажи, че ще се прибереш, когато решиш. Да, има вероятност да се прибереш на десетата минути, но след като веднъж си излезнал/а, вероятно ще ти се прииска да останеш още.

Следващият път: намери си другарче. Ако има с кого да спортуваш, ще ти е по-лесно да спазваш графика си. Освен това измисли си приятни и забавни упражнения. Ако тренировката ти е скучна, разбира се, че ще я правиш с неохота. Пробвай с уроци по танцуване, аеробика, каране на колело, тенис и др.

Грешка №7: не си се премервал/а цяла седмица. Ако знаеш, че новините ще са лоши, никой не те вини. Но от друга страна е по-добре да знаеш как се движиш, за да не се окаже, че допълнителните един-два килограма са станали десет.

Решение: промени отношението си към кантара. Мисли за него като за твой личен треньор, това наистина ще ти помогне.

Следващият път: спри да се самозаблуждаваш. Да отказваш да се измериш означава, че отказваш да приемеш, че имаш проблем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 12 =