10 храни, които НЕ те засищат

Ако си на диета, вероятно би искал/а да узнаеш, че има храни, които не те засищат, без значение какво количество от тях приемаш, а ако те заситят поне малко, то ефектът бързо изчезва. Затова днес сме ти подготвили списък от 10 храни, които е по-добре да избягваш, когато си на диета.

 

1. Пържени картофки. Въпреки че картофите са зеленчуци, те са пълни с въглехидрати, което ги прави неподходящи, ако искаш да свалиш килограми. Ако са пържени пък, калориите нарастват. Да не говорим за солта, кетчупа и майонезата, които обикновени се прибавят към пържените картофки. Една порция пържени картофи не само няма да те засити, но и ще ти донесе куп калории, с които ще трябва да се пребориш.

2. Китайска храна. За да бъде толкова вкусна китайската храна, към нея се прибавят хранителни добавки, които увеличават апетита, а това несъмнено води до преяждане.

3. Бяла паста. Пастата е лишена от оригиналните си фибри и хранителни добавки, което я прави по-концентрирана и сладка, но и по-малко здравословна. Простите въглехидрати карат глюкозата в кръвта ти да се повишава, а от това само ще огладнееш.

4. Сладкиши. Сладкишите са пълни с брашно и захар – два прости въглехидрата, които бързо се разграждат, и много скоро ще копнееш за още храна.

5. Млечен шоколад. Освен че е пълен с много захар, подобно на сладкишите, те оставя с празен стомах и куп калории за изгаряне.

6. Овкусено кисело мляко. Докато обикновеното кисело мляко съдържа калции, подсладеното кисело мляко с плодчета съдържа захар, а понякога и пшеничен сироп с високо съдържание на фруктоза.

7. Хот дог. Хот догът е пълен с оцветители, консерванти, нитрати и натрий. А когато се храниш с изкуствени съставки, не оставаш сит/а за дълго.

8. Пица. Между блата, сиренето и кетчупа имаш цял куп рафинирана захар и наситени мазнини. Тези съставки взаимодействят с глюкозата в кръвта ти и те карат да се чувстваш сит/а за кратко време.

9. Диетична сода. Оказа се, че изкуствените подсладители повишават апетита и желанието за нещо сладко, така че по-добре смени напитката, ако се опитваш да се отървеш от излишните килограми.

10. Обработените зърнени храни. Подобно на сладкишите, тези зърнени храни са високо въглехидратна закуска с кратък ефект. По-добре ги замени с мюсли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =