10 храни за красив външен вид

Антиоксидантите и анти-възпалителните са в основата на младостта, според дерматолозите. Нуждаеш се от антиоксиданти, за да поддържаш кожата си красива, а анти-възпалителните правят точно това, което името им подсказва – борят се с вътрешните и външните възпаления и държат бръчките далеч от теб. Днес сме ти подбрали 10 храни, богати на тези съставки:

1. Боровинки

Боровинките са известни с това, че са основен източник на антиоксиданти. Освен това имат още едно голямо предимство – ужасно вкусни са, особено в сезона им, който е от юли до септември.

2. Ягоди

Ягодите са много богати на витамин С и познай на кого му харесва това? На кожата ти! И така тези вкусни малки плодчета, които идеално се съчетават с мюсли, сладолед или сладкиши, поддържат кожата ти прекрасни, докато ти си казваш “Ммм, вкусно!”

3. Ябълки

Само не бели тези бебчета! Сигурно си го чувала и преди от майка си, но да знаеш, че е била права! Обелката на ябълките съдържа кверцетин – много могъщ антиоксидант, който предпазва кожата ти от рак. Освен това ябълките са добър източник на фибри, което означава, че хапването дори и на една ябълка, ще те държи сита дълго време.

4. Ядки

Ядките, особено лешниците, орехите и бадемите, са богати на омега 3. А и кожата ти наистина се облагоденства от влагата, която съдържат. Освен това ядките съдържат аргинин – амино киселина, която ти помага да изгаряш мазнините.

5. Люти чушки

Лютите чушки са богати на капсаицин – вещество, което подпомага бързото изгаряне на калориите, с изразено антиоксидантно действие и благоприятно влияние върху процесите на кръвоснабдяване на кожата.

6. Зелена салата

Витамин А и калий правят кожата ти да изглежда сияеща. И двете съставки са намират в зелената салата, особено в марулята.

7. Морска храна

Сьомгата и рибата тон са известни с високото си съдържание на омега 3 мастни киселини, а това помага на кожата ти да изглежда добре както от вън, така и от вътре.

8. Чай

Чаят, без значение какъв, е основен източник на антиоксиданти, които се борят с радикалите и остаряването.

9. Червено вино

В червеното вино се съдържа ресерватрол – антиоксидант, който забавя стареенето. Разбира се, не трябва да забравяме, че виното трябва да се приема в умерено количество.

10. Черен шоколад

Шоколад?! Давайте го насам! Черният шоколад е добър източник на антиоксиданти, борещи се с остаряването, освен това подобрява настроението. Но, също като при червеното вино, трябва да внимаваме с употребата му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 5 =