10 невероятни интернет рекорда

1. Най-много последователи в Туитър – Лейди Гага.

Съжаляваме, Бийбър, но Гага те победи. Каквото и да се говори за Лейди Гага, тя е номер едно по последователи в Туитър – 26 823 122 последователя до юли 2012г. На второ място е Джъстин Бийбър с 24 687 443. Останалите в топ 5 са Кейти Пери (22 869 592), Риана (22 232 112) и Бритни Спиърс (22 232 112). Номер 6? Барак Обама (17 381 203), който е и единственият мъж в топ 10.

 

 

2. Най-гледан клип – Джъстин Бийбър.

Отмъщението на Бийър! Може и да е на второ място по последователи в Туитър, но в Ютюб води класация с песента си Baby и 772 313 696 гледания.

 

3. Най-старият сайт – symbolics.com

На 15 март 1985г. Симболикс Къмпютър Корпорейшън влизат в историята, регистрирайки първия домейн. В същата година е имало само 5 уебсайта. Днес има повече от 192 милиона регистрирана домейна и повече от 2.1 милиарда потребители в мрежата, повечето от които са в Азия.

 

4. Най-дългото име на домейн –

Llanfairpwllgw- yngyllgogerychwyrndrobwll-Llantysiliogogogoch.com

Като заговорихме за домейни, нямам как да не споменем най-дългия. Технически, името на домейна може да се състои до 63 знака.  Llanfairpwllgw-yngyllgogerychwyrndrobwll-Llantysiliogogogoch.com всъщност е сайта на град от една единствена дума. Пробвайте да кажете на глас или изпишете името на домейна десет пъти бързо. ;д

 

5. Най-високо разположената камера в света – Еверест

В този свят на повсеместно наблюдение е много трудно да се скриеш от всевиждащото око на камерата. Дори и овцете вече биват наблюдавани, след като Италиански научен комитет постави уебкамера на височина от 5 643 метра.

 

6. Най-голямото търсене на данни – Кралската сватба

Когато принц Уилям се ожени за Кейт Мидълтън на 29 април 2011, изглеждаше, че целият свят ги наблюдава. И май наистина така се оказа, защото 2.5 милиарда хора са гледали сватбата под някава форма. Приблизително 1.6 милиона хора са гледали сватбата на живо в Интернет. Освен това потребителите са търсили новини за сватбата, достигайки 5 милиона прегледани страници на минута в пика си. Във Фейсбук 6.8 милиона хора са пост-нали статуси свързани със зашеметяващото събитие и са получили 9.4 милиона коментара. Ако бяха предавали и медения месец на живо, Интернет щеше да прегрее.

 

7. Държава с най-бърз Интернет – Южна Корея.

Аз, тази странна страна! През 2006г. 96% от населението на Южна Корея е имала мобилен Интернет, а днес потребителите се свързват със скорост от 17.5 мегабита в секунда. На отдалеченото второ място е Япония със скорост от 9.1.

 

8. Най-скъпото име на домейн – insure.com

Ако смятате, че сексът продава, помислете отново! Застраховането е най-големият обирач на пари. През 2006г. то спечели първото място, командвайки 16 милиона долара. На второ място е sex.com с 14 милиона долара.

 

9. Най-много харесвания във Фейсбук за 24 часа – Лил’ Уейн или Орео?

Всичко започна като обикновена промоция на бисквити. През февруари 2011 Орео обявиха кампания, с която да влязат в Рекордите на Гинес чрез най-много харесвания за 24 часа. И на 16 февруари бисквитките наистина получават наградата, достигайки 114 619 харесвания на един единствен пост в рамките на 24 часа. Но рапарът Лил’ Уейн чува за този рекорд и решава да го счупи. Един ден по-късно рекордът на Орео е подобрен от рапарът, който получава 588 243 харесвания. Тази новина нашумя по целия свят, но не направи впечатление на Гинес. До ден днешен, те съобщават, че Орео печели наградата, казвайки следното: “Всички категории са отворени за обществото и всеки, който желае да се пробва, може да го стори като се регистрира на  www.guinnessworldrecords.com/apply.”

 

10. Кръстниците на спама – Гари Тюерк, Джоел Фър и Кен Дайгниън.

Всичко си има пръв път в Интернет, и спамът – онези, досадни, нежелани и-мейли, които запълват повече от 90% в пощата ти – не прави изключение. На 3 март 1978г. продавач на Диджитъл Екуипмънт Корпорейшън на име Гари измисля чудесен начин, по който светът да разбира за техните нови компютърни системи. Той изпраща масов и-мейл до 400 потребители и воала – спамът се роди! Но спамът още не се е казвал спам – тази чест се пада на Джоел Фър, който пръв използва фразата в пост през 1993. Използването на думата спам чудесно се връзва както с името на един вид шунка, която се намира в консерва, за наименуването на която Кен Дайгниън печели 100 долара в състезание през 1937г; така и с скеча на британската комедийна трупа Монти Пайтън, където викинги се появяват от нищото и си припяват “Спам, спам, чудесен спам!”, измествайки всички останали от сцената.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =