Чиракът на магьосникът – магията на един филм

“Чиракът на магьосника” е поредната приятна за окото филмова продукцията на Дисни. Безспорни са две неща отностно този филм – първо, от него категорично се очакваше много повече и второ – филмът съвсем-съвсем не беше зле. Това е магията на киното! За едни филмът е разочарование, за други – очарование, а за трети – поредния убит в развлечение час.

Никълъс Кейдж и в този филм дава заявка, че му отива, и че може да се занимава с фентъзи филми. Дисни пък от своя страна затвърждават силната си, може би най-силната, в света позиция на филмова компания във фентъзи жанра. Нека само припомниме такива култови филми като “Карибски пирати”, “Алиса в страната на чудесата”, “Шрек”, както и очакваното с нетърпение филмово заглавие “Трон”. Като цяло анимацията и фентъзито определено се явяват запазена марка на Дисни, компанията, еволюирала от “Мики маус” до “Чиракът на магьосника”.

Историята започва прозаично, но малко неочаквано, ако сте гледали трейлърите. Оказва се, че “Чиракът на магьосника” е поредната касова холивудска интерпретация на историята за Мерлин. Тук определено прочита е различен, добавени са щипка сол и пипер, и определено историята носи модерното звучене и визия на комбината Кейдж-Дисни. Филмът показва историята на млад наследник на Мерлин, за чиято беда попада в центъра на хилядолетна война между Моргана и последователите на Мерлин. Можете да си представите шока и ужаса на младото момче, когато изведнъж се оказва, че е най-важният човек на Земята. От зубар и физичен маниак, той еволюира под крилото на Балтазар, игран от Кейдж в един наистина внушителен герой.

Безспорно е интересна съпоставката между магия и наука. Това е една от най-старите теми в киното, литературата и въобще в развлекателния жанр. Много хора по света са разсъждавали за това има ли магия, или тя е просто вид наука. Ако това противпоставяне ви е интересно, вие би трябвало да изгледате “Чиракът на магьосника”.

НеЗнам.БГ препоръчва да гледат хора с интерес във фентъзи жанра, на тях ще е най-интересно, и на хора, имащи желание да прекарат единчас в забавната и интелигентна компания на Никълъс Кейдж и на Уолт Дисни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − eight =