Хъркането – някои интересни факти и отговор на въпроса “Проблем ли е?!”

 

Хъркането е едно от най-разпространените явления в световен мащаб. Дефакто всеки хърка, но въпросът е за колко време и колко силно. Според “Гинес” най-силното хъркане в света е достигнало 92 децибела, т.е. 18-колесен ТИР да премине през спалнята Ви! Има чести случаи на хъркане около 80 децибела – къртачна машина за бетон! Сериозна работа.

Какво представлява всъщност? По време на сън се намалява тонусът на мускулите на горните дихателни пътища и техните стени се отпускат. Преминаващият въздушен поток увлича тези стени и те започват да вибрират и издават звук – воала имате “прекрасно” и звучно хъркане!

Толкова голям проблем ли е това? Със сигурност! Особено, ако спите до хъркащия, създаващ симфонии с носа си, човек! А опасно ли е? Има възможност да се окаже опасно – съществува така наречената “сънна апнея”, което представлява буквално спиране на дишането за около 10 секунди. Това води до събуждане на хъркащия, ново заспиване, ново “спиране” на дишането и отново ново събуждане. И така цяла нощ, което прави човека сънлив и неработоспособен през целия ден. Освен това сънната апнея причинява бронхиални и белодробни проблеми в бъдеще. Препоръчително е, ако разберете, че имате сънна апнея (което се осъзнава трудно, няма как да се чуете дали не дишате, но партньорът Ви със сигурност знае!) да се посъветвате с лекар. Препоръчва се отслабване, защото е доказано, че наднорменното тегло, особено при мъжете, води до по-силно хъркане, да не се злоупотребява с алкохол или сънотворни, което би следвало да доведе до по-леко хъркане.

Разбира се има оперативни методи и неоперативни. Лепят се лепенки на носа, пръскат се спрейове…и разбира се, можете да предложите тапи за уши на партньора си! Но тогава рискувате да спите на изтривалката. Шегата на страна, хъркането си е проблем от всякъде. И като всеки проблем трябва да намери решението си. Можете да намерите решение. Спокойният сън е нещо безценно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 10 =