Съвети за перфектни нокти

Може да ти се струва, че ноктите са малък, незначителен детайл, но когато не се поддържат, това може да направи лошо впечатление на приятелите ти, работодателите ти и всички останали хора, с които ежедневно се сблъскваш. Добре поддържаните нокти, от друга страна, показват, че имаш добра лична хигиена и се грижиш за външния си вид. Подходящият лък пък може да накара облеклото ти да изпъкне или да придаде на визията ти завършен вид. Лесно може да постигнеш главозамайващи нокти чрез следните три лесни стъпки:

 

1. Храни се правилно

Както организмът ти се нуждае от витамини и хранителни вещества, за да се бори с болестите и остаряването, така и ноктите ти изискват същите грижи. Ноктите и косата са съставени предимно от кератин. Затова храните, съдържащи хранителни вещества, които придават на косата здравословен вид, са подходящи и за ноктите. Един витамин, който трябва да приемаш всеки ден, е цинкът. Той е жизнено важен за растежа на ноктите. Може да го откриеш във фъстъченото масло, ядките, киселото мляко, пшеничните кълнове и нахута. Приемай и достатъчно желязо, тъй като то осигурява високо количество червени кръвни телца, които съдържат кислород, необходим за цялото ти тяло, включително и ноктите. Желязо има в месото – пилешко, пуешко, говеждо и свинско. Освен това трябва да се увериш, че приемаш много витамин С, като ядеш цитрусови плодове и зелени зеленчуци като чушки, броколи и зеле. Ако вече приемаш необходимото количество хранителни вещества, увеличаването им няма да ти помогне.

2. Подходяща грижа за безупречни нокти

Винаги трябва да поддържаш ръцете и ноктите си добре овлажнени – това ще придаде блясък на ноктите ти и ще предотврати чупенето им. Така ще намалиш и проблемите с кожичките. Винаги поставяй овлажнител след душ или след миене на ръцете. Носи със себе си малко шишенце с овлажнител, за да го поставяш редовно. Ако нямаш подръка овлажнител, може да използваш маслиново олио или масло от жожоба.

3. Усъвършенствай лакирането

След като знаеш как да се храниш правилно и да поддържаш ръцете си безупречни, време е да усъвършенстваш и лакирането си. Дори и да не си фен на лакирането нокти, имай предвид, че лакът много подсилва ноктите, и така по-трудно се чупят. Преди обаче да се лакираш, трябва хубаво да оформиш ноктите си.

Първо, подкъси ноктите си до приемлива дължина. След това изпили всички нокти в еднаква форма. Кожичките по-добре не ги режи, а просто леко ги избутай в страни. Изпили нокътят и от горе, за да стане повърхността им по-гладка. Сега вече си готова за лакиране.

Започни с основа за лак и продължи с тънък слой от цветния лак. Един пласт лак ще засъхне много по-бързо, а и ще бъде по-гладък. Започвай нанасянето на лака колкото се може по-близо до кожичките, без да ги докосваш. Няма нищо по-грозно от лак извън ноктите. Изчакай лакът да изсъхне и сложи топ лак.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =