Спирала

История:

Съвременните спирали като идея могат да бъдат проследи около 3 000 години назад. Според легенди, гладки камъчета са били поставяни в матките на камили, за да ги предпазят от забременяване по време на дългите походи в пустинята.

Предшествениците на съвременните спирали, разпространени в ранната 1900 г., са т.н. ядецовидни интрацервикални стъбла. Те са били поставяни в цервикалния канал със стъбло, издаващо се навътре в матката. Идеята е била стъблото да се изважда всеки месец, да се измива и отнова да се поставя след менструацията. В много случаи, обаче, това не е било правено. Като последица от това са били инфекциите, цервикалните ерозии и други усложнения.

Същност:

Спиралите са средства с различна форма, които се поставят в матката и по този начин спират ембриона да се имплантира и да се развива в бебе. Вътрематочните предпазни средства (спирали,песари) се предпочитат от много жени. Различните модели спирали и песари имат различен срок на годност, най-често 3-5 години. Подходяща е за дълготрайна моногамна връзка, която не крие риск от инфекции, предавани по полов път. Последните модели спирали освен чисто механично действие отделят и биологично активни вещества. Спиралата задължително се поставя от акушер-гинеколог. Спирали и песари не трябва да се използуват при кръвотечение от половите органи, при възпаление и тумори на половата система. Преди да се постави спирала, трябва да се направи стандартен гинекологичен преглед, преглед с ултразвук и цитонамазка. Процедурата на поставяне на спиралата е безболезнена. Жените със спирала трябва да обръщат повече внимание на интимното си здраве. Посещенията при гинеколог следва да бъдат не по-малко от два пъти годишно. При неспазване на препоръките на лекаря, ако една спирала се използва повече от 5 години, нейното изваждане може да се превърне в тежка операция, дори да се стигне до изваждане на матката. Спиралата не пречи на употребата на тампони и когато е поставена правилно, не би могла да се извади по време на секс или да се усеща от партньора. Спирала на родилки се поставя след три месеца, когато матката е възвърнала своите размери. Може да се сложи и на тези, които са раждали с цезарово сечение.

Предимства:

осигурява дълготрайна защита

за разлика от противозачатъчните таблетки не влияе върху овулацията и обмяната на веществата

Недостатъци:

матката може да отхвърли спиралата и да настъпят междуменструални кръвотечения

създава предпоставки за възникване на възпаление и за извънматочна бременност при употреба от нераждали жени

след поставянето им нерядко за няколко дни се появява преходно кървене и болка ниско в корема

по-обилни менструации

не предпазва от болести предавани по полов път

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × five =