Спешна контрацепция

 

Тя се осъществява от хормонални таблетки, които се приемат след полов контакт. Спешната контрацепция не е рутинно средство за предпазване от бременност и се препоръчва при незащитен полов акт – без употреба на контрацептив; при разкъсване,

изхлузване, неправилна употреба на презерватив; при разместване, разкъсване или преждевременно отстраняване на диафрагма или песар; несполучлив прекъснат полов акт; неправилно изчислен период при използване на календарния метод; пропуск в

редовното приемане на хормоналните контрацептивни таблетки в продължение на

три или повече дни; изнасилване.

Не е желателно спешна контрацепция да се използва повече от веднъж в рамките на един цикъл. Таблетките могат да предизвикват маточни кръвотечения. Дали са подходящи за Вашия организъм ще прецени акушер-гинеколог.

Както и другите орални контрацептиви, хапчетата за спешна контрацепция предотваряват бременността чрез действието на хормони, които влияят на процеса на забременяване. Те съдържат различно вещество от хапчетата за планова контрацепция – синтетичен хормон с прогестинови свойства. Почти всички орални контрацептиви съдържат такъв хормон, но при хапчетата за спешна контрацепция той е в много по-висока доза. Въпреки това хапчетата за спешна контрацепция не предотвратяват бременност във всеки случай и изобщо нямат надеждността на плановата орална контрацелция.

Хапчетата от този вид са ефективни само, ако са приети до 72 часа от сексуалния контакт. Последните изследвания сочат, че хапчето предпазва от нежелана бременност със сигурност около 95%, ако е прието до 24 часа от сексуалния контакт; около 85%, ако е прието между 25-48 часа след секса и около 58%, ако е прието между 49-72 часа.

Макар и приема на спешна контрацепция да изглежда лесен и безобиден, трябва винаги да се преценява има ли наистина нужда от нея и да не се приема за най-малкото нещо. Спешната контрацепция трябва да се използва само в спешни случаи и да не се приема повече от веднъж за менструален цикъл. В случай, че се наложи прием на значително кратки интервали е най-добре да се помисли за надежден регулярен метод за предпазване от бременност.

 

 

Предимства:

– може да предотврати забременяване след секс

 

 

Недостатъци:

– възможно е да ви стане лошо от хапчето. В случай, че повърнете до два часа след приема на хапчето, то неговата ефективност може да се намали.

– приемът на хапчето трябва да се направи в ограничено време след сексуалния контакт

– НЕ ТРЯБВА да бъде използвано като чест начин за предпазване от нежелана бременност

– може да предизвика смущения в цикъла

– не предпазва от полово предавани болести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + 8 =