Спермициди

Спермицидите са различна форма на контрацепция по химически път. Всички спермициди действат като поставят химикал, който е “враждебно” настроен към спермата, директно във вагината. Теоритически, спермицидите унищожават всички движещи се сперматозоиди преди те да са достигнали до неоплодената яйцеклетка. Обикновено спермицидите са под формата на свещички, пяни, гелове, желета, филми или таблетки. Те се поставят във влагалището непосредствено преди половия контакт с пръст или с апликатор, койтосе намира в опаковката . Активната субстанция на спермицидите е токсична за бактериите, които нормално населяват влагалищния тракт. Това води и до една от най-честите странични реакции при прилагането на спермицидите -честите и повтарящи се инфекции с E.coli. Освен това в рамките на една година около 25% от жените, употребяващи спермициди, забременяват, което само по себе си говори за една не много надеждна протекция.

Водят се спорове относно ефективността на този вид конрацептиви. Жените, които избират този метод за защита, трябва много точно да следват указанията за употреба на съответния продукт.

Предимства:

изключително простото приложение

липса на необходимост от обучение

някои спермициди имат противомикробно действие.

подходящи са жени,които не могат да приемат противозачатъчни през устата или за които не е подходящо поставянето на спирала

Недостатъци:

кратко действие (около час)

в някои случаи може да се получи възпаление на влагалищната лигавица

някои хора ги намират замърсяващи, не харесват техния мирис и/или вкус

не се препоръчват като основен контрацептив при жени, имащи много често полови контакти

не предпазва от болести предавани по полов път

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − three =