Робо-език избира най-добрата бира

beer1

Вече има и нов начин да определите коя е най-добрата бира. Учени изобретиха роботизиран език, който е толкова чувствителен, че лесно може да направи разлика между различните бири и дори отчита какво е съдържанието на алкохол.

Създатели на “робо-езика” коментират, че това е първото устройство, което може да определи най-добрата бира. Електронният език има 21 сензора и е способен да прави разлика както между различни марки от напитката, така и между различните видове, като нискоалкохолна, двойно малцова, безалкохолна.

“Концепцията на електронния език се състои в употребата на набор от сензори, които реагират с различни химични съединения в бирата. Сензорите събират широк спектър от информация с най-съвременни инструменти за обработка, разпознаване на образи и дори изкуствени невронни мрежи”, уточни Манел дел Вале, ръководителят на проведено изследване с участието на “робо-езика”.

Изобретението показва, че един ден роботите може да имат вкусови рецептори, а хранително-вкусовата индустрия може да ги използва за подобряване на качеството на продуктите си.

Източник: ХАШТАГ-BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 4 =