Противозачатъчни таблетки

История:

Първите в историята на медицината хапчета против забременяване са се появили през 1928 година. От тогава значително се е понижило съдържанието на хормони в хапчетата. Съвременната фармакология не спира изследванията за създаването на нови форми. Целта, която си поставят учените – да намалят дозата на хормоните и нежеланите ефекти, за подобряване живота на жените, приемащи тези медикаменти.
Интересното е, че противозачатъчните хапчета в Европа до 1968 г. са се предписвали само по рецепта и само на омъжени жени, и то с цел да се регулира менструалният цикъл. Така е продължило до епохата на студентската революция, когато тези лекарства са се превърнали в символ на сексуалната свобода. Продажбите на много лекарства през последните години са намалели, но противозачатъчните таблетки се купуват все повече. И това въпреки факта, че те са на почти един век.
Експертите по фармакология смятат, че появата на тези таблетки за ежедневно и свободно използване означава появата на възможност за жените да се наслаждават на секса, без страх от забременяване.

Същност:

Основния ефект на “хапчето” се изразява в подтискането на овулацията. Това е процесът на отделяне на готова за оплождане яйцеклетка от яйчника. То подтиска този процес, което прави оплождането невъзможно.Втория механизъм на действие се състои в подтискане на узряването на яйцеклетката в яйчника.Затруднява се движението на сперматозоидите тъй като влагалищното съдържимо се сгъстява. В днешно време, лекарите не изписват хапчета само като метод за контрол на раждаемостта, но и заради техните допълнителни, неконтрацептивни ползи като регулация на цикъла, намаляване на неговата тежест и доброто повлияване на кожата. Освен това, много от жените, които преди да ползват такива таблетки, са се оплаквали от болки в областта на половите органи, след това са констатирали значително намаляване на симптомите. Продължителната употреба на противозачатъчни таблетки драматично редуцира риска от заболяване на рак на яйчниците и дори от рак на матката.

Ефикасността на противозачатъчните е вече близо 100%, но те все още имат леки странични ефекти, като наддаването на килограми, например. Оказва се, че то се дължи на задържане на течности в организма, а не на натрупване на мазнини. Причините за това се крият в естрогена. Той предразполага към задържане на течности и соли в организма. С всяко ново поколение хапчета нивата на този хормон са все по- ниски и съвсем малко жени вече надебеляват от това. Все пак проблемът все още е актуален, особено за жените, които имат вродена склонност към задържане на течности. Лекарите препоръчват да се приемат повече диуретици, като зеления чай, но винаги след консултация с лекар.

Начин на приемане

Приемането на първата опаковка противозачатъчни започва обикновено в първия ден от менструацията. Завършва след 21 дни. Два-три дни след изчерпването на опаковката настъпва кръвотечение, което не е истинска менструация. То е значително по-слабо и краткотрайно , което се приема като положителен ефект от повечето жени.Трябва задължително да се помни, че през първия месец на приемането на таблетките не сте защитени от забременяване, така че трябва да използвате допълнителен метод на контрацепция.

Предимства:

  • по-рядко боледуване от възпалителни заболявания
  • намалено менструално течение
  • лекуват стерилитет
  • положителен козметичен ефект: намалява окосмяването и омазняването на кожата, намалява акнето,комедоните,  косопада, омазняването на косата
  • положителен метаболитен ефект: Намалява характерната за поликистозната болест склонност към напълняване.По-успешни стават диетите.Тазът и мускулатурата се оформят по-добре.

Недостатъци:

  • могат да възникнат временни странични ефекти: течение по средата на цикъла, раздразнителност, отпадналост, сънливост, честа смяна на настроенията, гадене, повръщане, напълняване или отслабване, главоболие
  • не предпазва от болести предавани по полов път
  • водят до постепенна загуба на либидото

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =