Прекъснат коитус

 

 

История:

Първото споменаване на метода на прекъснато полово сношение се намира в Библията – „Онан знаеше, че потомството няма да бъде негово и затова кога влизаше при братовата си жена изливаше семето на земята, за да не даде потомство на брата си. А това, което правеше, беше зло пред очите на Господа; и Той умъртви и него.” Според юдейската религия, след смъртта на брат си, Онан, син на Юда, е бил длъжен да поеме семейството му и да продължи да умножава неговите деца. От това описание, същност на контрацептивния метод Coitus interruptus, неправилно е произлязъл терминът „онанизъм”.

 

 

Същност:

Това е метод, при който преди еякулацията мъжът изважда половия си орган и по този начин семенната течност не влиза в контакт с вагината. В резултат на това не възниква среща между сперматозоидите и яйцеклетката, т.е. не настъпва оплождане. Методът не е много надежден, тъй като малка част от мъжете могат да се контролират в момента на изпразването. Именно от самите мъже зависи ефикасността му.

Надеждността му се определя от процента забременели жени в рамките на една година от прилагането му. Изследванията сочат, че използвайки прекъснатия коитус като начин на контрацепция при безупречно спазване на условията за изпълнението му, едва 4% от жените забременяват, докато в реални условия процентът е значително по-висок – 19%.

Преди време се смяташе, че прееякулационната течност също съдържа способни за оплождане сперматозоиди. Сега със сигурност се знае, че в нея мъжките полови клетки не са жизнеспособни и поради това тази течност сама по себе си не е в състояние да доведе до забременяване.

 

Предимства:

– няма странични ефекти

– липсата на каквото и да е финансово или хормонално обременяване

 

Недостатъци:

– несигурен метод

– не предпазва от болести предавани по полов път

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − three =