По-грозните лица се запомнят по-лесно

angelina-jolie-33687

Широко разпространеното твърдение, че красивото лице никога не се забравя се оказва неточно. Според психолози запомняме привлекателните лица по-трудно от не толкова симпатичните.

Хубостта на човешкото лице може да попречи на дълготрайния спомен за него, освен ако красивото лице не е особено отличително, сочи германско проучване.

Учените смятат, че емоциите, които привлекателният външен вид предизвиква у събеседника, пречат на човек да запази спомена за чертите на лицето и конкретните отличителни белези. Снимките на непредставителни и дори грозни хора са много по-запомнящи се от тези, при вида на които оставаме моментно впечатлени от красотата.

Изследователи от университета Йена в Герамания стигат до заключението, че ако изключим набиващата се на очи красота като тази на Анджелина Джоли например лицата, които хората лесно запомнят, са тези на непривлекателните личности.

“Досега си мислехме, че много по-лесно се запомня красив човек, отколкото грозен. Така е прието да се смята. Ние обаче установихме, че непривлекателните физиономии остават в съзнанието ни доста по-дълго”, заяви д-р Холгър Уайс, който е провел изследването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 13 =