Последният Хари Потър в предпоследната му част

“Хари Потър и Даровете на смъртта” се оказа едно от най-дългоочакваните заглавия на годината. И има защо. Може би, в крайна сметка, създателите на екранният образ на младия магьосник са решили, че ще им се получи много добре, ако просто следват книгата. Толкова просто и близко до акъла нещо, пък им отне 6 филма, за да го решат.

Наистина е така – този Хари Потър е достатъчно добър, та Роулинг да го признае без да се чуди много-много. Самият филм супер много вървеше по книгата, нещо което не очаквано за мен, се получи изключително добре.

Позитиви:

– Много реалистично близко до книжният вариант.

– Изключително добре направена обстановка. Много е мрачен филма, но не бихме могли и да очакваме друго.

– Невероятни, ама наистина невероятни ефекти. Като цяло този Хари Потър си е еталон за това как се прави филм с много ефекти. Общо-взето се надпреварваха кое от кое да е по-добро.

– Дължината. В повечето филми, които пряко отговарят на книгите си предшественички, времето което трябва да отделите в гледане би ви било достатъчно да обиколите държавата в средно бърз автомобил. И може би разсъждавайки по тази логика, някому е хрумнала гениалната идея вместо да правят един 4-часов филм, да направят два стандартни по 2 часа. Евалата!

 

Негативи:

– Така и не можах да разбера защо Уорнър Брос не са пуснали този филм на масово 3D. Би изглеждал невероятно на един читав 3D екран.

– Много е лошо, че предишните филми бяха много далеч от смисловата линия на книгата. Тази критика е по-скоро насочена към предишните филми, отколкото към този, но той би понесъл негатива от цялата история – ако не си чел книгата, а само си гледал филмите, няма да разбереш ама нищичко от този иначе толкова добре направен филмов продукт. НеЗнаем, може би това е изрична политика на Уорнър Брос, които сигурно разчитат, че повечето зрители ще са чели и книгата, съдейки по огромния ? тираж, но все пак…

 

В заключение НеЗнам.БГ препоръчва:

Гледайте на кино, по възможност в 3D салон, пък дори и да е на 2D. Филмът си струва, ако си фен на поредицата и ако си фен на модерните, добре направени ефекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 13 =