Отдадохме ли минутка почит на Ботев?

Kichashki.com

Днес е 2-ри юни, денят, в който честваме подвига на Ботев. Революционерът, като всяка велика личност, е мразен и обичан, тачен и низвергван. Въпреки това, днес е ден за национално честване. Днес звучат сирени, днес отдаваме 1 минута от времето си, за да си спомним делата на хората преди нас. Въпросът е – отделяме ли им дори минутка?

 

 

Звукът на сирената, който ни подсеща, че трябва да спрем на едно място, и да си спомним за геройството на нашите деди, не ни задължава. Нямаме законово изискване да стоим на място, докато звучи сирената. Понеже не ни принуждават, ние не го спазваме. В ужасното ни ежедневие, важно е станало само задължителното. Крачим забързано в ускорения си делник и не даваме и минутката на героите. И няма да им я дадем – какво са ни донесли те, дали ни слагат хляб на масата?

Така разсъждават мнозина. А още повече – въобще не разсъждават. Не спират, не слагат ръка на сърцето, не отдават почит. Не им трябва, не им е важно. На всички тях имам да кажа едно – ако Ботев и Левски не бяха дали живота си за нас, защото няма да получат нищо в замяна… къде щяхме да бъдем?

Не съм краен патриот, нито пък националист. Въпреки това, трябва да имаме едно ниво на вяра и уважение в предците си. Не може да звучи сирена, пък ти да не спреш за тази минутка на място. Явно онова тънко гласче, което нашепва в ушите ни, че трябва да спазваме все пак някакви морални, не законови, а морални норми… съвсем е изтъняло и изчезнало. Боже, пази България, защото явно ние не искаме да си я опазим сами!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − 1 =