Някои неща, които трябва да знаем за мазната коса

Мазната коса е често срещан проблем, който не бива да се оставя да мине от само себе си. Омазняването е резултат от свръхактивни мастни жлези в корените на косата. Това води до слепване на косата за скалпа и липса на обем. Често се появява и пърхот.

 

Какви са причините косата ми да е мазна?

Причините за омазняването на косата са много – промените, които настъпват в организма повреме на пубертета, стрес, неправилно хранене, липса на витамини, неподходящ шампоан, смяната на сезоните, влажния въздух и др.

 

Колко често трябва да се мие мазната коса?

Това до голяма степен зависи от косата ти. Някои коси не се чак толкова чувствителни и честото миене за тях не е проблем. Повечето коси обаче, реагират остро на честото миене и започват да се омазняват дори повече. Ако косата ти е от втория тип, по-добре я мие само два пъти седмично.

 

Какъв шампоан трябва да използвам?

Обикновено масовите шампоани за мазна коса са твърде агресивни и омазняват косата още повече. Добри шампоани на лекарствена основа са Vichy, Klorane, Ducray, Phyto. Ако не можеш да си ги позволиш, използвай шампоан за всекидневна употреба, катранен или бебешки.

 

Пяната за коса омазнява ли косата?

Продуктите като лак, гел и пяна за коса не са препоръчителни за мазната коса. Ако ти се налага да използваш такъв продъкт, не прекалявай с количеството и употребата му. Желателно е да се намали и използването на преса, маша и сешоар.

 

Има ли маски за мазна коса?

Да, има много маски за този тип коса, но те не помагат на всяка коса. Единственият начин да разбереш дали при теб ще има някакъв ефект, е да пробваш. Ето и няколко маски, които са лесни за изпълнение и на достъпна цена:

 

1. Отвара от дъбови кори – Намерете си дъбови кори – от аптеката или от някой билкар. Направете отвара и я сложете в бутилка или буркан. Съхранявайте го в хладилника и всеки ден(може и по няколко пъти на ден) стопляйте по една малка чашка от отварата и мажете с памук корените на косата(не търкайте силно). Резултат от усилията си очаквайте след около две седмици.

2. Лека маска за мазна коса – В зависимост от дължината на косата се взема кисело мляко. Към него се добавя чаена лъжичка сода за хляб и се разбърква старателно. Допълнителна екстра е добавянето на лимонов сок и разбит белтък. Сместа се нанася веднъж седмично на косата и се държи около 40 минути. Измива се само с вода, и то хладка, заради белтъка.

3. Маска с хума – Намерете си хума – от аптеката или от някой козметичен магазин. В зависимост от дължината на косата се взимат няколко лъжички хума и се смесват с едно яйце, малко оцет и кисело мляко до получаване на хомогенна смес. Маската се нанася на суха коса. Стои се с нея около 20 минути и се изплаква с хладка вода.

 

Коя прическа е най-подходяща за този тип коса?

Косата не трябва да е дълга – най-много до раменете. Също така трябва да бъде етажирана, за да има повече обем. Поддържането на бретон е много трудно при мазната коса, затова не се препоръчва. Ако оформяте прическата си със сешоар, той не трябва да е с много гореща струя и сушенето трябва да се извършва на поне двадесет сантиметра разстояние. Също така, при къпане водата не трябва да е много гореща. Високата температура допринася за омазняването на косата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =