На протест срещу лобистки закон Част II

 

Днес, 22.07.2011г, недоволните от новия Закон за Управление на отпадъците отново излязоха на протест. Причините са ясни: този закон е противоконституционен, дискриминационен, антиконкурентен и ще затвори почти всички пунктове за скрап, което ще доведе до съкращаването на над 20 000 души, заети в този бранш, а десетки други ще останат без препитание.

 

Над 200 камиона и автомобила се събраха на бул. „Ботевградско шосе”, преминаха по бул. „Данаил Николаев”, Сточна гара, бул. „Сливница” и достигнаха до околовръстния път. Това е само една малка част от техниката, с която този бранш разполага. Заетите в бизнеса изкараха превозните си средства, за да покажат на Министерството на околната среда и водите, че те са направили много сериозни инвестиции, които само чрез кражби на шахти и жп релси, няма как да се закупят; че те наистина съществуват, а не са просто фирми-фантоми, както се опитва да ги изкара МОСВ и че няма да си мълчат за неуредиците.

Търговците на черни и цветни метали заявиха, че няма да спрат до тук – следващите протести ще са дори още по-масови. Тяхното искане е новият закон да отпадне, тъй като той е нерационален и няма да разреши настоящите проблеми, а ще доведе до нови. Зад тяхното решение стоят Българската стопанска камара, Българската асоциация на металургичната индустрия, Браншовата камара “Феникс Ресурс” и Българската асоциация по рециклиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + twenty =