Над 7 000 души на протест срещу лобистки закон

Вчера, 22.06.2011, пред площад “Народно събрание” се събраха повече от 7 000 души, които достигнаха до уреченото място чрез 140 автобуса, над 20 микробуса и много леки автомобили. Протестиращите се надигнаха против новия Проектозакон за управление на отпадъците от черни и цветни метали, изготвен от Министерството на околната среда и водите. Според този закон на физическите лица се забранява да предават собствените си отпадъци срещу заплащане. Скрапът ще може единствено да се дарява и то само на точно определена от общината площадка. По този начин общината ще извземе функциите на бизнеса и ще започне да изкарва пари на гърба на обикновения данъкоплатец. А ако Вие не искате да предадете собствения си материал безвъзмездно, ще бъдете глобявани от общината.

 

 

Новият Закон за управление на отпадъците налага тиранични мерки на фирмите, занимаващи се със скрап – те ще трябва да заплащат непосилни банкови гаранции в полза на държавата, които ще бъдат отнемани заради най-малкия повод. Освен това разплащанията между фирмите ще трябва да се извършват по банков път, независимо от сумата.

От новия закон най-много ще пострада, както винаги, обикновеният човек. В повечето малки и средно населени места голяма част от населението се препитава именно чрез предаване на скрап. Не са един или два случаите, в които гражданите предават печките, бойлерите, дори и леглата си, за да припечелят жълти стотинки, с които да закупят храна и обувки на децата си или лекарства на болните си майки.

Официалната причина, поради която Министерството на околната среда и водите се опитва да въведе този закон, е наличието на кражби, и най-вече заради липсващите шахти и жп релси. Да, наистина, има кражби и никой не отрича това, но краденият материал се реализира само в незаконните пунктове, пък и за изминалата година този бизнес е декларирал над 2 млрд. лв. стоко-оборот, който, признайте, не може да се осъществи само от шахти и жп релси. Чрез този закон кражбите и далаверите няма да спрат, напротив – дори тези, които работят легално, ще бъдат принудени да минат към сивия сектор. Новият закон цели затварянето на всички фирми – законни и незаконни, но нелегални пунктове и кражби винаги ще има, независимо от законите, ако МВР не си върши качествено работата.

Вчерашният протест бе знак, че българският народ не спи, и няма да допусне монопола и национализацията да властват в една демократична държава в XXIв. И ако г-жа Нона Караджова, министърът на околната среда и водите, има поне малко уважение към народа, ще каже истината за екотаксите и ще си подаде оставката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − fifteen =