Как да учим? Част III

5. Пиши си домашните

  Предмети като Физика, Химия, Математика и чужди езици обикновено изискват да се правят упражнения или да се решават някакви казуси. Препоръчвам ти не просто да решиш казуса и да го предадеш. Вместо това го напиши на някакъв отделен лист, проучи внимателно проблема, провери си и накрая го препиши четливо.

  6. Учи за контролни

  6.1. Разпредели времето си

  По-рано обсъдихме разпределянето на времето. Когато имаш изпити, разпределянето на време е още по-важно. Започни да учиш около седмица преди контролното. Прекарвай поне един час на вечер/ден в учене. Опитай да прекараш целия ден преди теста в учене. Разбира се, ако имаш два изпита в един ден, ще трябва да разделиш времето на две.

  За класно и изходно се опитай да прекарваш колкото се може повече време в учене. В седмицата, в която имаш изпит, не се изкушавай да правиш нищо друго освен да учиш. Ако имаш няколко свободни дни, после контролно, после още няколко свободни дни, после пак контролно, планирай ученето си така, че да прекарваш приблизително едно и също време в учене за всеки тест.

   

  6.2. Как да НЕ учиш

  Вярваш или не, препрочитането на твоята тетрадка има малка или никаква полза, когато учиш за тест. Повечето ученици не го осъзнават, защото имат илюзията за компетентност(мислиш си, че знаеш материала по-добре отколкото всъщност го знаеш), заради препрочитането на бележките и тетрадката си, особено, когато ги препрочитат пасивно, а не активно.

  Един от методите за учене, който е по-добър от пасивното четене, е „прочети-разкажи-препрочети”. Прочети текста, разкажи на глас това, което си запомнил/а, и прочети текста отново.

   

  6.3. Пиши пробни есета/съчинения

  По предметите, по които ще трябва да пишеш есета, вземете ума на преподавателя си като измислите няколко приемливи въпроса за есе или вземете копия на стари контролни, които имат истински теми за есе. След това напишете примерни есета. Въпреки че темите за есе, които ще намериш или измислиш, няма да са същите като тези на контролното ти, вероятно ще разбереш, че много от това, което си написал/а на примерните есета, с малко преправяне може да се използва на контролното. Повреме на теста ти ще си в благоприяна позиция, защото няма да ти бъде необходимо да създаваш отговор на есе, а просто да си припомниш основните идеи на примерните есета, които си писал/а по-рано.

   

  6.4. Направи си карти

  За всеки предмет можеш да си направиш карти. Вземи малко листче хартия. От едната страна запиши някакъв въпрос (ако учиш по разказвателен предмет), теорема (ако учиш по Математика), непозната дума (ако учиш по чужд език) и т.н., а от другата страна запиши отговорът. Направи толкова карти, колкото въпроси/теореми/думи те затрудняват, разбъркай добре и започвай да учиш. Опитай се да запомянш отговорите, не просто да ги учиш наизуст. Вземи картата като я гледаш само от страна, на която е въпросът. Запиши на отделен лист предполагаемият от теб отговор и след това си свери като обърнеш картата от другата страна.

  Защо да пишеш, а не да преразказваш? Защото контролното ще бъде писмено, а не устно – свиквай да пишеш отговорите сега. (Разбира се, ако изпитът е устен, разказването е по-добре от писането.)

   

  6.5. Спри да учиш, когато се почувстваш уверен/а

  Как да разбереш дали си учил/а достатъчно? Не е когато се почувстваш уморен/а! И не е когато си минал/а през материала веднъж! Трябва да спреш, когато се почувстваш достатъчно самоуверен/а и готов/а за какъвто и да е било изпит.

  7. Наистина ли трябва да правиш всичко това?

  Вероятно в момента се чудиш дали трябва да правиш всичко това, изглежда ти адски много и трудно. Разбира се, не е нужно да правиш всичките неща наведнъж. Пробвай тези предложения, за да видиш кое е подходящо за теб. Изпробвай различни варианти, които по-добре ще паснат на твоя стил на учене. Но, в края на крайщата, няма лесен и бърз начин да си научиш. Ученето е тежка работа, която отнема доста време. Така че, трябва ли наистина да направиш всички тези неща? Да (или поне повечето), ако искаш наистина да научиш материала (и да получиш добри оценки).

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  20 + 7 =