Как да кажеш на родителите си, че си с различна сексуална ориентация?

Keep-Calm-lgbt-31967031-700-700

Вероятно всеки човек с различна сексуална ориентация се притеснява да се разкрие пред родителите и приятелите си. Тук обаче на помощ идва психологът Петра Бейнтън, която разказва как да се справим реакцията на родителите си.

“Аз самата съм бисексуална. В миналото съм имала връзки с мъже, но по-рано тази година се влюбих в жена. Прекарахме празниците разделени, въпреки че искахме да бъдем заедно. Не бих казала, че родителите ми мразят хората с обратна ориентация, но със сигурност имат различни от моите представи и разбирания за живота”, сподели Петра.

“Преди да пристъпим към голямото признание е добре първо да обсъдим с партньора си, как точно да съобщим новината”, смята психологът. Тя съветва да подготвим семейството си предварително, като подхвърлим нещо по темата в предварителен телефонен разговор или и-мейл. Така ще имат време подсъзнателно да приемат информацията и да я осмислят. Ако сметнете, че родителите ви не биха приели добре новината, а някои ваш роднина би бил по-благосклонен, споделете първо с него и го помолете да присъства по време на голямото признание. Ако един от родителите ви по-трудно би приел информацията, то споделете им новината по различно време. Добър момент за признание е малко преди да си тръгнете от дома им, за да намалите до минимум времето прекарано в неприятна атмосфера, смята Петра.

Психологът е на мнение, че, за да се разкриеш пред родителите си, няма точно изречение, нито пък момент. Фрази, като “благодаря, че сте ме отгледали”, “приемете ме каквато съм” и “надявам се да ме подкрепите” са сполучливи. “Добре е да направите предварително репетиция на това какво точно ще кажете, а още по-полезно ще бъде воденето на бележки”, споделя Петра.

Не трябва обаче да подценяваме и собствената си реакция, предизвикана от тяхната. “Понякога сме толкова подготвени за най-лошото, че ако новината се приеме добре нямаме идея, как да реагираме”, казва Бейнтън.

Ако семейството ви се отнесе с разбиране към вас има опасност вие да не разберете тях. Затова, при предварителната подготовка, трябва да допуснете всички варианти и да имате готова реакция за тях, съветва още Петра Бейнтън.

Източник: ХАШТАГ-BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × three =