Държавата ни е непостоянна като тийнейджърка пред гардероб

Kichashki.com

Възмутен съм от желанието на новите управляващи да носят редица скандални решения още с първите си минутки във властта. Орешарски има далеч по-спешни и важни неща, с които да се занимава, но вместо това той и екипът му са решили да ни сервират порция “изненада” – сред първите ходове на правителството се спряга връщането на тютюнопушенето в заведенията.

 

Разбирам, че има проблеми със забраната. Те идват най-вече от непостоянството на държавата, която в рамките на има-няма година ту даде възможност да се пуши, но на различни сектори, ту тотално забрани пушенето. Това непостоянство вкара в преразход голяма част от бизнеса, който инвестира в различни помещения за пушачи и непушачи, пък веднага след това се наложи да спре пушенето въобще. Съгласен съм, че това е несправедливо, но има начини, с които да се борим с непостоянството на държавата, но сред тях не се намира ново непостоянство.

Наистина намирам за доста шизофренично държавата да си мени мнението като тийнейджърка пред гардероб. Ще се пуши, няма да се пуши, ще се пуши… Чиста лудост. Драги ми управляващи, в една държава трябва да има известна консистентност на решенията. Не може да си мените мнението през пет минути. Днес тези ще махнат забраната, утре ще дойдат други и ще я върнат. Така изоставаме като държава. Non progredi, est regredi – Ако не напредваш, изоставаш – казват римляните.

За мен е нелогично, шизофренно и отново е израз на държавническо непостоянство да се връща пушенето в заведенията. Разбирам лобисткия натиск, но не го одобрявам. Едно правителство, което прави заявка да се пребори с политическата криза, не може да поддава под натиска на всяка заинтересована група. Ако искате да наваксате несправедливостта с това, че много фирми инвестираха в различни зони за пушачи, пък после се забрани пушенето и те влязоха в преразход, създайте микрофонд, който да ги компенсира. Не връщайте пушенето в заведенията, защото не само, че няма да решите проблем, но и ще го задълбочите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 20 =