Да се справим с нередовното хранене

Живеем в модерно и забързано време, в което всяка минута е важна. Спестяването на отреденото за храна време обаче не е решение на проблема! За да функционират коректно мозъкът и останалите части на тялото, е необходимо определено количество хранителни вещества. Или казано с други думи, да не се храните е все едно да не сипвате гориво в автомобила си, но да очаквате от него да се движи. Вероятно мислите, че като не се храните, печелите време, но това съвсем не е така. Ако мозъкът не се подхранва достатъчно, дейността му се затормозява и не сте в състояние да мислите адекватно. В резултат на това започвате да правите грешки, коригирането на които отнема повече време, отколкото едно хапване набързо.

Измамно е и схващането, че с намаляването на храната, ще отслабнете. Някои хора си мислят, че по този начин решават два проблема -хем си спестяват време, хем отслабват. Действителността обаче е малко по-различна – намаленото чрез гладуване тегло се възвръща два пъти по-бързо след възстановяване на хранителния режим. Освен това обикновено възвърнатите килограми са повече от свалените. От където и да го погледнете, нередовното хранене само ви вреди, затова горещо ви съветваме да предприемете някои от следните действия:

  • Винаги се хранете в седнало положение. Бързото хапване на крак вече не е на мода.
  • Стремете се да се храните колкото се може по-честно, но с малки порции.
  • Използвайте чинии, дори и да става въпрос само за една бисквитка.
  • Ако искате да отслабнете, сипвайте храната си в малки чинии, така количеството й няма да изглежда твърде малко.
  • Хранете се бавно и не правете нищо друго по време на хранене.
  • Наслаждавайте се на вкуса на храната.
  • По принцип не се препоръчва да се вечеря след 19 часа, но все пак е по-добре да се нахраните по никое време, отколкото изобщо да не ядете.
  • Избягвайте консумацията на месо и варива късно вечер  – протеините са трудно смилаеми и затова е по-добре да се консумират сутрин или на обяд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 2 =