Гъбите – източник на витамини и минерали

Ядливите гъби, известни още като „месото на вегетарианците”, са широко разпространени в кулинарното изкуство (най-вече в Китай, Корея, Европа и Япония). Гъбите са богати на диетични фибри, протеини и витамини като B1, B2, B3, B7, B12 и C. Обикновено гъбите не са значителен източник на витамин D, но някои гъби могат да се превърнат в стабилни източници на този витамин след излагане на ултравиолетова светлина. Гъбите са източници и на някои минерали, включително селениум, потасиум и фосфор.

Ако искате да разнообразите малко храната си или да приемате повече витамни, може да добавите гъби в следните ястия: спагети, ориз с месо, воденички, дробчета, зеле с месо, гювеч, супа, пиле с картофи, риба, мусака, ризото или просто да задушите гъбите с малко масло.

Повечето гъби, които се предлагат на пазара, са отгледани във ферми. Най-разпространената от тези гъби е Агарикус биспорус (Печурка)и се смята за безопасна за повечето хора. В последните години отглеждането на гъби е важна стопанска дейност за малките и средни фермери.

Има видове гъби, които се отрвони и въпреки че приличат на едливите гъби, консумирането им може да бъде фатално. Приемането на гъби, които са събрани от пустинно, диво място, е опасно и не бива да се предприема от хора, които не са способни да индетифицират гъбите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × two =