Анджелина Джоли бори сексуалното насилие в Сараево

angelina-jolie-00290-2560x1600

Анджелина Джоли и първият британски дипломат Уилям Хейг е в Сараево, за да участват в конференция, посветена на борбата със сексуалното насилие по време на война, предаде АФП.

Облечена изцяло в черно и със син чадър заради проливния дъжд, Анджи се качи в кола и се отправи към хотел в центъра.

Джоли и Хейг подготвят среща на върха в Лондон през юни с настояване да бъде заклеймено изнасилването като “военно оръжие”.

Джоли посети и Сребреница – градът в източната част на Босна, който се превърна в символ на клане във войните за преразпределение на тогавашна Югославия.

През 2011 година холивудската актриса реализира пълнометражен филм за насилието срещу жени по време на войната в Босна (1992-1995 г. ). Оттогава тя няколко пъти посещава Босна и Херцеговина, за да се срещне с бежанци от босненския конфликт, както и за участие през юли 2012 г. във филмовия фестивал в Сараево. Нейният филм ” В земя на кръв и мед ” разказва за любовната връзка на млада мюсюлманка и сръбски офицер, който са от двете страни на войната в лагер на фона на конфликта в Босна и Херцеговина и под знака на насилието, на което са подложени жените. Анджелина Джоли, която направи този филм само с актьори от страните от бивша Югославия, получи през април 2012 г. и титлата почетен гражданин на Сараево.

Източник: ХАШТАГ-BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 16 =